ПЕТРИЧ ИЗЛИЗА ОТ АСОЦИАЦИЯТА ПО ВиК – БЛАГОЕВГРАД

Автор: 5 GmediA 18:58, 12 декември 2019
Източник: АВиК - Благоевград

Общинският съвет в Петрич взе решение за напускане на Асоциацията по ВиК – Благоевград само с 1 глас против. Предложението е направено от група съветници, но срещна подкрепата на 28 от 29-мата присъстващи техни колеги.

С решението си те възложиха на кмета Димитър Бръчков да извърши необходимите действия по прекратяване на членството в АВиК – Благоевград. Определиха община Петрич като обособена територия с оператор общинското дружество „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД. Кметът трябва да сключи договор с местния оператор за възлагане на дейностите по предоставяне на услугата и поддържане на ВиК-системите, включително за поемане на финансови задължения. На 17-ти декември ВиК-асоциацията е поканила своите членове на извънредно заседание, в което ще се определи препоръчителният размер на вноската на държавата в нейния бюджет да е 15 000 лева.

Водната асоциация на Благоевград не е консолидирана, което значи, че не може да се възползва от финансиране с евросредства по Оперативна програма „Околна среда“. От всичките 14 общини на областта в нея членуват 11, заедно с Петрич. Извън асоциацията и досега са общините Кресна, Сандански и Сатовча.

Според съветника Велик Гогов (ВМРО) предвид обстоятелството, че част от общините не са влезли в Асоциацията, сега правилното решение и за Петрич е да излезе от нея. По думите му излизането от Асоциацията не е едностранен и еднократен акт. То не е се осъществява само с едно гласуване, а е процедура, която отнема месеци наред, което значи, че общината ще е активен неин член докато процесът не завърши.

„Тук въпросът стои сега като излезем от Асоциацията ще има ли промяна в цената на водата? Управителят на дружеството в изказванията си намекна, че предстои увеличение на цената на водата. В момента дружеството показва добри резултати. Похвално е, но е редно ли е да се загатват тези покачвания на цената на водата и самите инвестиции“, попита Пламен Чолаков – съветник от „Нова алтернатива“.   По думите му държавата е отпуснала на два пъти средства за подмяна на водопровод и цялостно асфалтиране на улици, което е много добро и не се отрича. Неговият въпрос е дали ще имат сили и възможности след като общината излезе от Асоциацията да поддържа собственото си дружество. „Знаем, че сондажите са на 35-37 години. Да не стане ситуацията като в гр. Перник – да дойде един момент да не може да се инвестира в дружеството и да минем на воден режим. Това са въпроси, които предстоят и може би трябва да си дадем някакви отговори“, посочи той.

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%