С ГРЪМКИ ИЗКАЗВАНИЯ ЗА ВОДНАТА КРИЗА ЗАПОЧНА НОВАТА ПЛЕНАРНА СЕСИЯ НА НС

Автор: 5 GmediA 10:06, 15 януари 2020
Източник: Снимка БГНЕС

Днес бе открита новата сесия на 44-то Народно събрание. 

"Да си пожелаем здраве и сили през 2020 година, да служим достойно на Република България", пожела председателят на НС Цвета Караянчева в началото на днешната сесия на законодателния орган.
"Вярвам, че през предстоящата сесия всеки един от нас ще положи усилия за постигане на повече разбирателство и продуктивни дебати", подчерта тя.

"И през тази сесия Парламентарната група на ГЕРБ ще продължи да подкрепя правителството и да работи за изпълнение на програмата на управляващото мнозинство", заяви председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която прочете декларация от името на ГЕРБ.

"Въпреки, че предстоящата година няма да бъде година на избори, още в първите ѝ дни се очертават контурите на напрежение във вътрешен и международен план. За да отговорим на предизвикателствата, пред които ще бъде изправена България, трябва да проявим воля за единство и водене на диалог между различните политически сили, без значение дали са в управлението или са в опозиция", се казва в декларацията.

Приоритети на ГЕРБ и през тази парламентарна сесия ще бъдат образованието, изграждането на модерна водна и екологична инфраструктура.

"Още в началото на тази сесия, от Парламентарната група на ГЕРБ ще предприемем действия, свързани с промени в Изборния кодекс и Закона за политическите партии. Пристъпваме към тези промени с пълното съзнание, че и двата нормативни акта са основополагащи за демократичния процес в България. Наясно сме, че ниското доверие в изборния процес и партиите, като основни субекти на демокрацията, руши самата демокрация и пречи на нейното ефективно функциониране", пише още в декларацията на ГЕРБ.

БСП

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че са лъжи и манипулации твърденията, че БСП влиза в договорки и задкулисие да крепи правителството. „Ние работим за сваляне на това правителство. То е вредно за България. Започваме и тази сесия с криза, с поредната правителствена криза – девета смяна на министър, близо половин милион българи са с режим на вода, стохиляден град е изправен пред избора хляб, работа или вода. Народът плати стотици милиони за безводие и мръсна вода. България е превърната в сметище на света. Международната и българска мафия печели милиони на гърба на българския народ, заяви Корнелия Нинова.

В продължение на 10 години управлението на ГЕРБ приема закони в името на печалбата на малцина. За 10 години превърнахте политиката в търговия и плащате собственото си спокойствие с парите на хората, обърна се тя към управляващите.

ДПС

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че в последните 10 години властта се упражнява като решение на конкретни проблеми при пожар, на принципа проба-грешка, което води до криза и така от криза в криза.

Сегашните кризи са олицетворение на 10-годишното хаотично управление. 10 г. се върви по инерция и се разглежда властта като персони, а не като модели на управление. Липсата на ясна визия не може да се компенсира с персонални смени, добави Карадайъ.

Днес време за предупреждение няма. Проблемите в управлението спират развитието на страната ни и ни връщат назад. Сериозни и тежки са проблемите, стоящи пред нас за решаване. Проблемите трябва да бъдат решени в много кратък срок и то преди да е настъпила парламентарната криза. Тежките кризи сега са достатъчно сериозни, за да няма никой илюзията, че нещата могат да продължат по същия начин, -основно двете кризи – във водния сектор и здравеопазването са очаквани, защото тези сектори са нереформирани. Тези бомби са предварително заложени заради отказ от реформи и заради модела на властта – без ясна визия, приоритети и без ясна програма с ясни приоритети, категоричен е Карадайъ.

ДПС е за чисти храни, чист въздух, чиста вода и чиста енергия. За каква чиста вода да говорим като изобщо няма вода. За какви здравословни условия да говорим като има толкова много проблеми пред здравеопазването. Наливането на пари в бездънната каца здравна каса ни отдалечава все повече от решаване на проблемите, коментира Карадайъ.

Той подчерта, че ГЕРБ няма с какво повече да се оправдава, управляват 10 години. Днешните проблеми, тежки и сериозни, се дължат единствено и само на ГЕРБ. 30 г. след началото на прехода се налага оценката за отстъпление от демокрацията и пак благодарение на ГЕРБ. Ситуацията изисква спешни и решителни отговорни действия, добави Карадайъ.

Обединени патриоти

Заместник-председателят на ПГ на Обединени патриоти Искрен Веселинов заяви, че истината за Перник е, че виновниците са десетки и вината им е разхвърляна през годините.

Водната криза в Перник явно е символът, под който ще мине това първо заседание и тя позволява на всички да проявяват загриженост и всички да експонират темата за чиста вода, чист въздух и т.н. Водата е важна тема, въздухът също. Има и други подобни важни теми. За "Обединени патриоти" най-важната е общество ли сме, единна нация ли сме или социалната разруха и умишленото окалване и принизяване на институциите вече дава своите отровни плодове и ни превръща в сбор от мразещи се хора. Всички са приковали поглед в Перник, отскоро и народът си има нарочен генерален виновник. Чувството за безнаказаност се възпитава още от люлката, каза Веселинов и изброи приоритети на групата, сред които опазването на обществения ред и въвеждането на военно обучение в училищата. От групата ще искат промени в Наказателния кодекс.

Не смятаме да напускаме управлението, защото излезем ли, ще влезе ДПС, заяви Веселинов от трибуната и продължи: Тук сме, за да браним националния интерес, а не заради самоцел.

 

Източник: БГНЕС

Последни новини

Общо гласували: 4

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
2 гласували / 50%
Не
2 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%