СЪДЪТ ЩЕ ВРЪЩА ИСКОВА МОЛБА, КОЯТО СЪДЪРЖА НЕЦЕНЗУРНИ ДУМИ ИЛИ ЗАПЛАХИ?

Автор: 5 GmediA 11:28, 16 януари 2020
Източник: Lex.bg

Процесуално действие, отправено чрез груби или нецензурни думи или съдържащо обиди или заплахи се смята за неизвършено. Това да се регламентира в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) предлагат шестима депутати от БСП, начело с Крум Зарков, съобщи lex.bg.

Освен това те предлагат в ГПК да бъде въведено и правило, че съдът връща исковата молба, когато тя съдържа груби или нецензурни думи, обиди или заплахи. Като изключение, разбира се е предвидено за случаите, в които те представляват част от обстоятелствата, на които се основава искът.

Против връщането на исковата молба на това основание да може да се подаде частна жалба.

Вносителите на промените припомнят, че съдът в Страсбург обявява за недопустима всяка жалба, в която се използва обиден език, т.е. „написана е на особено неприятен, обиждащ, заплашителен или провокативен език – независимо дали той е насочен срещу ответната страна или съда“.

Само преди дни председателите на двете най-големи съдилища у нас – софийските градски и районен съд Алексей Трифонов и Александър Ангелов също излязоха с предложение как да бъде решен проблемът с обидите в исковите молби и жалбите, припомня правният портал.

Последни новини

Общо гласували: 2

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ УПРАВЛЕНСКА КОАЛИЦИЯ МЕЖДУ „ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“ И БСП?
Не ме интересува
1 гласували / 50%
Не
1 гласували / 50%
Да
0 гласували / 0%