КИТАЙ ЗАБРАНИ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА САМОЛЕТИТЕ БОИНГ 737 МАКС

Автор: 5Gmedia , 07:16, 11 март 2019

Китай забрани на своите авиокомпании да използват самолети Боинг 737 MAX. Решението идва заради катастрофата на самолет от същия модел на Етиопските авиолинии. В момента китайски компании имат около 60 подобни самолета.

Етиопските авиолинии също решиха техните самолети Боинг 737 МАКС 8 да останат на земята до второ нареждане. 

"Въпреки че засега не знаем причините за катастрофата, решихме да спрем полетите на този конкретен модел като допълнителна предпазна мярка", се казва в изявлението на компанията авиопревозвач. Етиопските авиолинии имат четири подобни самолета, без да се брои катастрофиралият вчера.

Припомняме, че при самолетната катастрофа в Етиопия, в неделя, загинаха 157 души, оцелели няма. На борда на Боинг-а са се намирали хора от 35 националности. Сред тях са 7 британци, 7 французи, 8 италианци и 18 канадци. 32 кенийци, 9 етиопци, 8 граждани на САЩ и 8 китайци също са загинали. В самолета е имало и 19 служители на ООН.

Днес знамената на сгради на ООН и агенции на организацията ще бъдат спуснати наполовина в знак на траур.

Национален траур е обявен и в Етиопия. В телевизионно обръщение министър-председателят Абий Ахмед изказа съболезнования на семействата на жертвите.

Все още не са известни причините за катастрофата на самолета на Етиопските авиолинии. Продължава издирването на черните кутии на разбилата се машина, която падна малко след излитане, на около 50 км югоизточно от етиопската столица.

Това е втората катастрофа от такъв мащаб с Boeing 737 MAX за последните пет месеца. През октомври миналата година самолет на индонезийската компания „Лайън еър” загуби височина малко след излитане. При инцидента загинаха 189 души.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%