СТОЯН МАВРОДИЕВ: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС СА ПРОЕКТИТЕ В "ЗЕЛЕНАТА" ИНДУСТРИЯ

Автор: 5 GmediA 12:07, 17 януари 2020
Източник: ББР

Бъдещето на Европа и света в следващите години е свързано с намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията, възобновяемата енергия и иновациите в сферата на зелените технологии. Именно върху тези проекти ще фокусира вниманието си и Българската банка за развитие.

Това обяви директорът на банката Стоян Мавродиев по време на юбилейния годишен форум на Euromoney за Централна и Източна Европа, който се проведе във Виена.

 

ГОТОВ ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС ДА ВЛЕЗЕ В СФЕРАТА НА ЗЕЛЕНАТА ИНДУСТРИЯ?

По думите на Мавродиев основно предизвикателство пред бизнеса е именно готовността да подготвя проекти в сферата на зелените индустрии. „Доколкото в Западна Европа има добри проекти, като производството на батерии за електромобили, инвестиции във възобновяеми източници и чиста енергия, в България сме по-назад в това отношение. Предизвикателството е бизнесът да може да подготви банкируеми проекти, които ние ще имаме готовност да подкрепим“, допълни главният изпълнителен директор на ББР.

Той взе участие в дискусията по най-актуалната тема – как регионът на Централна и Източна Eвропа ще участва в „Зелената сделка“, обявена от Европейската комисия. Фокусът върху иновациите беше сред другите акценти на форума.

Годишния икономически форум бе открит от вицeпpeзидeнтa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe Юpгeн Pигтepинĸ. На събитието Българската банка за развитие се включи и със специален уъркшоп, посветен на инвестициите в България, под надслов „Invest in Bulgaria – expand In Europe”. Той представи инвестиционната среда у нас, приоритетите за развитие на устойчиво финансиране и възможностите за бъдещ растеж и интеграция в региона.

Стоян Мавродиев изтъкна силните страни на България в сферата на инвестициите - това са стабилният икономически растеж и традиционно добрите макроикономически показатели. "Всяка година сме сред държавите с едни от най-ниските нива на дълг спрямо БВП. Не бива да забравяме също ниските данъци и добрата среда за правене на бизнес“, заяви директорът на ББР.

„Форумът на Euromoney е добър начин за привличане на инвеститори, а ние имаме какво да предложим“, допълни той.

Не по-малко важни са стабилността на банковия и финансов сектор, което ние като банкери можем да обясняваме допълнително. Тази сигурност е особено важна за всички инвеститори, защото това е жизнената сила и инфраструктурата, през която те влизат на съответния пазар“, смята Мавродиев.

В събитието участваха още висши банкери и финансисти, сред които Кирил Сакскобургготски, Владимир Каролев, Илия Лингорски и София Касидова.

 

БЪЛГАРИЯ Е ПРАВИЛНОТО МЯСТО ЗА НОВ РАСТЕЖ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ

"България е най-стабилната финансово страна в региона с добър ръст на икономиката. Броят на секторите, в които може да се инвестира, е голям, както заради качеството на работната ръка, така и предвид потенциала за растеж. Страната може да бъде трамплин за региона. Можеш да ползваш България за седалище на управлението на своята компания, за да покриеш не само местния пазар, но и този в съседните страни и Централна Европа“, смята Кирил Сакскобургготски, финансист, базиран в Лондон.

По думите му предизвикателствата в региона са като навсякъде - има разлики в правилата в отделните държави, както по отношение на труда, така и на образованието. „Инвеститорите мислят повече за нов растеж, за нови пазари и сега България е правилното място“, категоричен е той.
Кирил Сакскобургготски допълни, че България е много привлекателна в сферата на финтех бизнеса.

Европа се мести на Изток, следващата стъпка е Израел и България може да бъде хъб именно в тази сфера. Надявам се, че инвеститорите ще го забележат, а правителството ще подкрепи сектора и ще има увеличение на инвестициите в тази област“, допълни финансистът.

 

Видеоматериали: Българска национална телевизия, 2020, Стоян Мавродиев представя конкурентните предимства на България
https://www.bnt.bg/bg/a/stoyan-mavrodiev-predstavya-konkurentnite-predimstva-na-blgariya


Специално интервю с Кирил Сакскобургготски
https://bnt1.bnt.bg/bg/a/spetsialno-intervyu-s-kiril-sakskoburggotski

 

 

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%