ПУЧДЕМОН КАНДИДАТ ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ

Автор: 5Gmedia , 11:23, 11 март 2019

Бившият премиер на Каталуня Карлес Пучдемон  ще се кандидатира за изборите за Европейски парламент на 26 май като водач на листата на "Заедно за Каталуня".

"Това е моментът да се направи още една крачка към интернационализирането на правото на самоопределение на Каталуня от сърцето на Европа към света, коментира Пучдемон в "Туитър".

В листата на Заедно за Каталуня ще бъде и бившият вицепремиер на региона Ориол Жункерас. Той е един от 12-те каталунски политици, които се изправиха ред съда в Испания.

Не е ясно дали Пучдемон ще може да положи клетва като член на Европейския парламент, ако бъде избран. Испански медии отбелязват, че според испанското изборно законодателство Пучдемон ще трябва да се върне в Испания, за да се закълне официално пред централния избирателен съвет, че ще спазва испанската конституция като член на европарламента. Ако той не го направи в рамките на определен период от време, няма да му бъде позволено да заеме мястото си в Европейския парламент. За Жункерас също не е ясно дали може да положи клетва като евродепутат. Мадрид многократно иска екстрадирането на Пучдемон, но засега белгийските власти и други европейски страни отказват.

Припомняме ви, че Пучдемон е в изгнание в Брюксел вече 2 години, след като избяга от родната си Испания, след като бе отнета автономията на Каталуня след опита за обявяване на независимост.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%