ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕЖДА АКЦИЯ В КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА

Автор: 5 GmediA 17:01, 22 януари 2020
Източник: Снимка: Боби Тошев/БГНЕС

Днес екипи на прокуратурата и полицията влязоха в Комисията по хазарта. Все още не е ясна каква е причината.

Неофициално - акцията става след внесените от НФСБ промени в Закона за хазарта, които биха довели до държавен монопол върху лотарийните игри, и интервюто на бизнесмена Васил Божков, който ще бъде потърпевш от промените.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов каза, че операцията е на прокуратурата, а участието на МВР е единствено в обезпечаването на сигурността в района, където се провежда акцията.

„Работа се върши, когато сме готови и когато има необходимост. Ние не избираме момента. Той се избира от ситуацията, когато има данни или постъпят нови данни. Тази операция е на прокуратурата, ние обезпечаваме само района", каза министър Маринов.

Междувременно стана ясно, че Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка в Държавната комисия по хазарта за периода 2014-2019 година за дължимите такси за хазарт. Това заяви директорът на агенцията Георги Начев, цитиран от БГНЕС.

Агенцията е влезнала на проверка на 16 декември, а след тях и Специализираната прокуратура по настояване на министъра на финансите.

От направените проверки става ясно, че за периода 2014-2019 г. приходите от държавни такси са 500 млн. лева. Установено е, че за една и съща хазартна игра се събират такси на различна основа.

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%