ОФИЦИАЛНО: СОФИЯ СЕ СЪГЛАСИ ДА ПОДАВА ВОДА КЪМ ПЕРНИК

Автор: 5 GmediA 13:21, 28 януари 2020
Източник: Снимка БГНЕС

С 56 гласа "за" и един въздържал се, Столичният общински съвет гласува да се помогне на Перник заради водната криза, предаде БГНЕС.

Предложението на правителството е градът да се снабди с вода от язовир „Белмекен“, през „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на столицата.

Благодарение на това, че имаше валеж тези дни, притокът на яз. „Студена“ е малко по-голям и обемът в него не намалява. Очаква се валеж и утре, така че притокът тези дни ще бъде малко по-голям. Все още взимаме вода от водоземната кула. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров по време на заседанието на Столичния общински съвет, който трябва да гласува предложението на държавата водни запаси да преминават през водната мрежа на София.

„Имаме вода до април при този приток, ако природата е милостива и притокът бъде по-голям, разбира се количеството в „Студена“ ще се увеличи. Иначе остава същият период до достигане на мъртвия обем – около две седмици“, каза Владимиров в отговор на въпрос на БГНЕС дали спасителният план на държавата ще сработи докато язовирът пресъхне.

Кметът на Перник увери още, че не трябва да има притеснения и по отношение на това, че ВиК - Перник няма да може да плаща на „Софийска вода“ за водните количества.

Той припомни, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е принципал на ВиК - Перник, а държавата е изразила готовност да окаже съдействие при възникване на проблем.

Кметът благодари на държавата за помощта и каза, че спасителният план ще даде спокойствие и глътка въздух на перничани, както и ще даде възможност при кризисни ситуации двата града да си помагат в бъдеще.

Източник: БГНЕС

Общо гласували: 18

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
11 гласували / 61.11%
Не
7 гласували / 38.89%