ЗАДОЧЕН СЪД В ТУРЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАНИЧАРИ, УБИЛИ ТУРСКИ РИБАР

Автор: 5Gmedia , 11:48, 12 март 2019

Очаква се днес да започне делото срещу четиримата български бивши гранични полицаи от Бургас в турския наказателен съд в Къркларели, обвинени в смъртта на турски рибар.

В края на миналата година Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Бургаските магистрати се позоваха на Европейската конвенция за взаимопомощ и прецениха, че едно и също лице не може да бъде съдено два пъти за едно и също престъпление. До делото в турския наказателен съд се стигна, след като турската страна отказа да приеме съдебните актове на българския съд.

Припомняме ви, че На 17 април 2008 година при сблъсък с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, Михаил Цонков произвежда неволно изстрел от служебното си оръжие и ранява смъртоносно турски рибар - това е твърдението на българския граничар. Ситуацията се разиграва в българска акватория, а на смяна с Цонков са Живко Петков, Николай Костов и Николай Петков. Тогава турските рибари плуват с малка жълта гемия и не се подчиняват на заповедта, произнесена на три езика от българските граничари. В архивите пише, че бракониерите опитали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Последвал ръкопашен бой.
Срещу граничарите ни в Турция се води наказателен процес. Вътрешният министър Младен Маринов изрази категоричната подкрепа от страна на МВР и Главна дирекция „Гранична полиция“ към българските граждани, защото те са изпълнявали с професионалните си задължения по законосъобразен начин. МВР отпусна общо 16 хил. лв за покриване на хонорари на турски адвокат, необходими за представянето на двамата действащи служители Живко Петков и Николай Костов пред турския съд. 

Последни новини

Общо гласували: 12

Анкета

ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЛИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ИЗБОРИ НА 9 ЮНИ?
Да
9 гласували / 75%
Не
2 гласували / 16.67%
Все още не съм решил/а
1 гласували / 8.33%