КОРАБ ПОД КАРАНТИНА: ЕВАКУИРАТ ВЪЗРАСТНИТЕ И ХРОНИЧНО БОЛНИТЕ ОТ БОРДА НА DIAMOND PRINCESS

Автор: 5 GmediA 10:10, 11 февруари 2020
Източник: Снимка БГНЕС, ЕРА

Японските власти започнаха да евакуират на брега възрастните и хората с хронични заболявания от поставения под карантина криузен кораб Diamond Princess, съобщава телевизия „Асахи”.

Япония потвърди 161 случая на заразени с новия коронавирус, 135 от които са пътници и членове на екипажа на кораба, който се намира в пристанище Йокохама.

Министерството на външните работи на Япония съобщи, че към 10 февруари от всички 3 700 души на борда, доставка на лекарства, включително инсулин, са поискали 1 850 човека. Повече от половината пътници са на възраст над 70 години.

В понеделник положителна проба за новия коронавирус дадоха 65 души, с което броят на изпратените на брега се увеличи до 135. Според първоначалните планове, корабът трябва да остане под карантина до 19 февруари, след което пътниците ще да могат да слязат от него.

Вчера пътниците на Diamond Princess изпратиха писмо до Министерството на здравеопазването, в което се оплакват от лошите условия на кораба и липсата на медикаменти, съобщава телевизия NHK.

Един от авторите на жалбата твърди, че ситуацията е далече от представяната в медиите: не достигат или не са доставени лекарства за някои от болните; консултации се предоставят само за чужденците и то на английски език; храната е такава, че не може да бъде консумирана от възрастни хора.

Източник: БГНЕС

Общо гласували: 37

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
24 гласували / 64.86%
НЕ
13 гласували / 35.14%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%