МАТЮ ПАЛМЪР: ГОТОВИ СМЕ ДА СЕ БОРИМ С КОРУПЦИЯТА И ДА НАЗОВАВАМЕ КОРУМПИРАНИТЕ

Автор: 5 GmediA 10:55, 11 февруари 2020
Източник: Стоп кадър от "Свободна Европа"

"Забраните за виза и за пътуване са важни инструменти, с които САЩ разполагат по целия свят в борбата срещу корупцията. Ние сме готови да се борим с нея, да назоваваме лицата, които участват в корупционни практики. Искаме да се уверим, че хората са наясно, че САЩ застават твърдо и уверено в подкрепа на доброто управление, прозрачността и отговорността и ролята, която лицата, заемащи публични длъжности, играят за гарантирането на доброто управление".

Това заявява в интервю за „Свободна Европа” заместник помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър.

На въпрос дали Щатите са предоставили на българските власти повече конкретна информация по случая с уличения в сериозна корупция съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов, Палмър каза: В готовност сме да предоставим данни на компетентните български власти, когато това е необходимо.

Палмър беше на посещение в България седмица след като държавният секретар Майк Помпео обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е със забрана за влизане в САЩ заради участие в "сериозна корупция".

САЩ УЛИЧИХА В КОРУПЦИЯ СЪДИЯТА ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ НАКАЗАТЕЛЕН СЪД АНДОН МИТАЛОВ

На въпрос дали скоро се очаква да станат ясни имената и на други хора, включително такива на “по-високи позиции”, дипломатът отговори, че не иска да влиза в подробности за отделни случаи.

“Няма да загатвам предварително конкретни решения”, каза Палмър. Забраните за влизане в САЩ, наложени на хора, заемащи публични длъжности и уличени в корупция, могат да се обявяват публично. Този инструмент Вашингтон прилага по целия свят. Досега за хора от България това не се беше случвало.

Като отговорник за Западните Балкани Матю Палмър изрази съжаление за блокирането на началото на преговорите за присъединяване към Европейския съюз с Албания и Северна Македония.

“Смятаме, че и двете страни по същество отговарят на изискванията и това би бил важен сигнал към региона. От съществено значение е и Северна Македония, и Албания да имат ясно европейско бъдеще”, коментира Палмър. По думите му това би бил сигнал за целия регион.

Въпросът дали ЕС да отвори вратите си за преговори с Тирана и Скопие ще бъде в дневния ред на среща на Европейския съвет през март. САЩ се надяват, че отговорът на този въпрос ще бъде “да”.

“Бихме искали да видим вратите отворени. И двете страни изпълняват изискванията и се надяваме Европейският съвет да признае това като се съгласи да започне преговори по време на срещата през март”.

Според Палмър обаче пред европейската перспектива на Балканите има още едно предизвикателство - действията на руски агенти в региона.

“Със сигурност това е нещо, на което обръщаме голямо внимание. Притесняват ни намеренията на Русия по отношение за Западните Балкани”, коментира дипломатът.

Освен за случая с отравянето на Емилиян Гебрев и опита за преврат в Черна Гора, Палмър спомена и други примери за руска намеса. “Като друг пример за злонамерена дейност бих посочил и усилията на Русия да подкопае подкрепата за Преспанското споразумение между Скопие и Атина”. По думите на дипломата САЩ имат визия за Западните Балкани, която е различна от руската.

"Визията на САЩ за Западните Балкани е позитивна. Това е визия за един регион, който е в мир със себе си, със съседите си, стабилен, проспериращ и интегриран в европейското семейство. Това не е визията на Русия. Тя предпочита разпокъсани и разделени Западни Балкани, мнителни, с елемент на хаос. Една зона, където руснаците да могат да повишават и намаляват напрежението като с реостат, за забиват клин между Западните Балкани и Запада", обясни Палмър. 

Последни новини

Общо гласували: 335

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
323 гласували / 96.42%
Не
12 гласували / 3.58%
Нямам отношение
0 гласували / 0%