ЕКОМИНИСТЪРЪТ: ПО ВОДА БОКЛУК ЩЕ ВЛИЗА САМО ПРЕЗ ВАРНА

Автор: 5 GmediA 10:34, 14 февруари 2020
Източник: Снимка БГНЕС

За да се следи изкъсо пътят на боклука, както и състоянието на въздуха и язовирите в страната беше създаден координационен център на МОСВ. В координационния център се следи какво е състоянието на язовирите, какъв е въздухът, какво се случва с отпадъците в цялата страна.

"Има три вида управление на води, с които ние се занимаваме - едното е Напоителни системи, другото е енергетиката и разбира се, питейно-битовото водоснабдяване. Яз. Студена се пълни на 50 см, надявам се и от водопровода от София, който се изгражда, да подаваме вода", каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ.

Той показа карти как от Белмекен - Сестримо се подава вода за София. Показа и язовир Дяково който вече се пълни, "защото преди като подавахме 110 литра, тук пристигаха само 10. Останалите отиваха в 29 незаконни присвоявания, където се крадеше вода", допълни министърът.

Димитров каза още, че "Стомана Индъстри" и ТЕЦ Перник са точили незаконно вода от яз. "Студена" в незначително количество. "Но те ще си получат актовете, които ще са доста сериозни. Има едно предприятие, което е разбило водомери и си е точило хиляди тонове вода, отнехме му разрешителното. Така процедираме с всички. Колегите се чувстват като някакви екополицаи, които с пушка трябва да ходят да охраняват водомерите, не би било редно", коментира министър Димитров.

Той показа и Националната информационна система за отпадъци - където са всички регистри, показа и откъде ще се контролират границите, както и как ще се следят пристанищата.

"Ние с корабите бележим успех, който не го е имало никога. Върнахме част от контейнерите, които бяха заловени. Тези контейнери първо бяха върнати в Италия и властите после признаха, че при тях е извършено нарушение, сега карабинерите там извършват мащабна акция. За в бъдеще само на Варна запад ще се идва, само там ще пристигат отпадъци, които са предназначени за изгаряне", каза Емил Димитров.

Относно сухопътните граници - боклук ще влиза от ГКПП Калотина, от южната граница ще остане само ГКПП Кулата, северната ще е Видин и Русе.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР УСТАНОВИ НЯКОЛКО НАРУШЕНИЯ В ТЕЦ "БОБОВ ДОЛ"

Екоминистърът коментира и ситуацията в Бобов дол. "В момента нямат разрешение за горене на отпадъци, докато не си поставят филтри и системите за сигурност, когато ги поставят, ще могат да изгарят. Площадката, на която има изоставени количества, трябва да се изчисти".

Общо гласували: 16

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
10 гласували / 62.5%
Не
6 гласували / 37.5%