КОРОНАВИРУСНА ЕПИДЕМИЯ: КИТАЙ ЗАБРАНИ НА БЛИЗО 5 МЛН. ДУШИ ДА НАПУСКАТ ДОМОВЕТЕ СИ

Автор: 5 GmediA 09:46, 17 февруари 2020
Източник: Си Ен Ен

Вторият най-силно засегнат град в китайската провинция Хубей, Централен Китай, забрани на всичките си жители да напускат домовете си заради разпространението на коронавируса. Това предадоха партийното издание "Глобал таймс" и британският "Гардиън", цитирани от "Дневник".

В Сяоган има около 4.8 млн. души. Който наруши забраната за излизане, ще бъде задържан за "максимален период от 10 дни". "Патрули" ще наблюдават движенията.

На пътищата вече не се допускат превозни средства и това включва мотоциклети, електрически клела, велосипеди и други. Ще се налагат глоби при нарушаване на реда.

Аптеките остават отворени, както и определени супермаркети, хотели и пазари, но ще трябва "строго да контролират потока на хората" и да записват температурата на посещаващите ги при крайна необходимост.

И на други места в Хубей - провинция с 60 млн. души - не се разрешава излизането от дома освен в извънредни случаи. Веднъж на три дни един човек от домакинство може да излиза, за да купува храна и други стоки от крайна необходимост, пише Би Би Си.

Случаите на заразени с коронавирус в Китай тази нощ надхвърлиха 70 хил. Новите случаи, регистрирани в понеделник, са 2048, от които почти всички в провинция Хубей.

За деня починалите са около 100 души. В съседна Япония проблем за властите пък бе карантината на кораба "Даймънд принсес" с 3700 души на борда, акостирал в пристанището на Йокохама. Там е най-големият брой случаи на заболяването извън Китай - за ден те са се увеличили със 70 души до 355.

Съединените щати изпратиха два самолета, за да приберат няколкостотин американци на борда, и някои експерти предупреждават, че макар те да са здрави, е възможно да са в инкубационен период и да подпомогнат разпространението на заразата. Те обаче ще бъдат поставени под карантина и в САЩ за период от 14 дни - колкото вече прекараха на борда на кораба.

Близо 40 болни американци междувременно ще бъдат лекувани в Япония.

Общо гласували: 19

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
На море в чужбина
13 гласували / 68.42%
Няма да почивам
4 гласували / 21.05%
На море в България
2 гласували / 10.53%