АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД В ХАГА ОСЪДИ РУСИЯ ДА ПЛАТИ 50 ДОЛАРА НА МИХАИЛ ХОДОРКОВСКИ И ИНВЕСТИТОРИТЕ В "ЮКОС"

Автор: 5 GmediA 18:04, 18 февруари 2020
Източник: БГНЕС архив

Русия ще трябва да плати 50 милиарда долара обезщетение на акционерите на бившия руски петролен гигант „Юкос“, след като нидерландски апелативен съд потвърди решението на международния Постоянен арбитражен съд. Според изявлението на апелативния съд Москва е отговорна за "цялостно насилие над "Юкос" и над неговите бенефициенти, за да бъде фалирана компанията и за да присвои нейните активи, като в същото време отстрани г-н Михаил Ходорковски (бивш собственик на "Юкос") от политическата сцена".

Решението е отмяна на постановление от 2016 г. от окръжния съд в Хага, който тогава отмени обезщетението с мотива, че арбитражен съд не е компетентен, тъй като случаят се основава на енергиен договор, който Русия е подписала, но не е ратифицирала.

Руското министерство на правосъдието заяви веднага, че ще обжалва решението във Върховния съд на Холандия.

Международният арбитраж определи компенсацията заради атаката на руските власти срещу „Юкос“, оглавявана от Михаил Ходорковски, която според магистратите е целяла да фалира компанията и да присвои активите ѝ.

Ходът на руското правителство се разглежда от съда като опит за премахване от политическата сцена в Русия на основателя и изпълнителен директор на „Юкос“ Михаил Ходорковски, критик и потенциален конкурент на президента Владимир Путин.

Отмяната на постановлението на международния арбитраж от хагския окръжен съд беше обжалвано от акционерите на „Юкос“.

Ходорковски беше арестуван през 2003 г., когато се опита да се качи на самолет в Сибир, а впоследствие беше осъден за финансови престъпления. Той прекара десетилетие в затвора преди да бъде помилван от Путин и да напусне Русия.

Ходорковски и неговите привърженици твърдят, че обвиненията срещу него са били изфабрикувани от Кремъл, за да може той да получи наказание заради отправеното срещу Путин предизвикателство.

Впоследствие неговата компания беше разделена и погълната от държавната „Роснефт“ през 2004 г.

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 68.42%
НЕ
6 гласували / 31.58%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%