РУСКИТЕ СПЕЦСЛУЖБИ: БЪЛГАРИЯ Е ЕПИЦЕНТЪР НА ИНСЦЕНИРАНЕ НА ШПИОНСКИ СКАНДАЛИ

Автор: 5 GmediA 16:40, 21 февруари 2020

Американските разузнавателни служби започнаха кампания в Източна Европа срещу добросъседските отношения с Русия, като България е неин епицентър. Това съобщи пред ТАСС началникът на пресслужбата на Службата за външно разузнаване (СВР) на Руската федерация Сергей Иванов.

"Според получената информация, спецслужбите на САЩ са започнали мащабна кампания за дискредитиране на политически и обществени личности в Източна Европа, които се застъпват за развитието на добросъседските отношения с Русия. За тази цел се мобилизира агентура и неправителствени организации, финансирани от американските официални ведомства", каза той.

"България стана епицентър на тази кампания на Балканите, където редовно се инсценират "шпионски" скандали с последващо необосновано експулсиране на руски дипломати", подчерта той.

Като пример за последна подобна акция Иванов посочи разпространяването чрез медиите и близки до ЦРУ на невярна информация за това, че главна тема на разговорите между директора на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин с шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум на 10 февруари е била съдбата на българския бизнесмен Васил Божков. Този мъж е бил задържан в ОАЕ по настояване на България по обвинения във финансови престъпления.

От Службата за външно разузнаване подчертават, че „особена активност в това проявява заместник-председателят на българския парламент Валери Симеонов”.

"В резултат на нашето разследване беше установено, че източникът на тази „сензационна” информация е представител на българските специални служби в една от държавите в региона, контролиран и „насърчаван" от американците, които насочват работата му срещу руските интереси", се казва в съобщението на службата.

Общо гласували: 19

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
13 гласували / 68.42%
НЕ
6 гласували / 31.58%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%