КОРОНАВИРУСЪТ ПРОДЪЛЖАВА ДА ВЗИМА ЖЕРТВИ В ИТАЛИЯ

Автор: 5 GmediA 15:25, 24 февруари 2020

Коронавирусът взе пета жертва в Италия. Петият починал е мъж на 88 години. По-рано беше съобщено за 80-годишен мъж с патологии, починал в болницата на Бергамо. Трима души в напреднала възраст вече починаха от заболяването, като двама от тях са страдали от сериозни здравословни проблеми.

До момента все още не е намерен приносителят на заразата или така нареченият "нулев пациент", предаде БНР

КОРОНАВИРУСЪТ ПРЕВЗЕМА ИТАЛИЯ: 12 ГРАДА В СТРАНАТА СА ПОД ПЪЛНА БЛОКАДА

Премиерът Джузепе Конте каза, че е изненадан от случващото се и от броя на засегнатите хора, но че положението е под контрол, на което се дължи и откриването на заразените.

По официални данни техният брой нараства, като такива има в северните области Пиемонте, Ломбардия, Венето, Емилия-Романя, Алто Адидже и в централната Лацио.

Най-много - 165 са в Ломбардия. Превантивни мерки взе област Лигурия. От днес до първи март ученици и студенти са във ваканция, забранени са спортни състезания, не може да се ходи на театър, а само на кино.

Ефектът от коронавируса се отрази на финансовата борса в Милано, която стартира негативно с 3,5%.

Единайсет населени места в областите Ломбардия и Венето с близо 52 хиляди жители са поставени под карантина. Музеите и училищата остават затворени до 1 март.

Властите препоръчват жителите да се запасят с храна и вода и да не напускат домовете си. Някои супермаркети в големите градове не смогват с доставките.

Заболелите в Италия са над 200 души. 

12 града в най-засегнатата от епидемията европейска страна са под двуседмична карантина.

Европейската комисия мобилизира допълнително 232 милиона евро за подготовка, превенция и възпиране разпространението на коронавируса, обяви еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Междувременно стана ясно, че полет наAlitalia бе спрян на летището на остров Мавриций. Пътниците са помолени да приемат карантинния период или да се върнат незабавно в Италия. Полетът с 300 души на борда е излетял от Рим. След пристигането си местните власти съобщиха на пътниците, че слизането е възможно само, ако приемат изолация в две болници.

Общо гласували: 45

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОСЕНЕТО НА МАСКА НА УЛИЦАТА?
ДА
31 гласували / 68.89%
НЕ
14 гласували / 31.11%
НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА
0 гласували / 0%