ВМА: НЯМА ПОТВЪРДЕН СЛУЧАЙ НА КОРОНАВИРУС У НАС, ЗАРАЗЕНИТЕ В ЕВРОПА СА НАД 1189

Автор: 5 GmediA 09:40, 29 февруари 2020
Източник: Снимка БГНЕС

Имаме цялата убеденост, че резултатите от изследваните проби за COVID-19 са достоверни. Нямаме потвърден случай за коронавирус към този момент в България. Това съобщи началникът на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния кризисен щаб, предаде Дарик нюз.

Над 1189 са случаите в Европа към тази сутрин. Смъртността е сравнително ниска – по-малко от 2%, съобщи още ген. Мутафчийски.

През изминалото денонощие в двете лаборатории, в които се правят изследвания за COVID-19 – във ВМА саизследвани 47 лица, а в Националната референтна лаборатория - 15 лица. Всички проби са отрицателни.

Трите отрицателни проби, които бяха разменени между двете лаборатории за втори анализ – три от ВМА в националната и три от националната във ВМА – всички са отрицателни, обобщи още веднъж началникът на ВМА.

В днешния ден подлежат на изследване 11 проби във ВМА и висчко, което пристигне от другите болници, а те постоянно пристигат резултати. Към края на деня ще обявим колко са изследвани и какви са резултатите”, добави той.

Новите случаи в Европа са в Нидерландия, в Хърватска има нови 2, в Гърция са обявени още нови случаи.

Ген. Мутафчийски заяви, че не се изпращат съобщения чрез СМС-и на близки на пациентите, които се изследват във ВМА. Той не е нареждал подобно нещо като директор на болницата.

Използват се същите реактиви и машини като в другите европейски лаборатории, персоналът е обучен по същия начин и имаме цялата убеденост, че резултатите са достоверни, заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

Във ВМА имам достатъчно предпазни средства, каза началникът на ВМА в отговор на въпрос. Лекарите, които работят с потенциално заразените, ползват най-висок клас предпазни средства.

До края на седмицата трябва да бъдат първите доставки и монтажи на термокамери на ГКПП в страната.

По време на брифинга началникът на „Управление на кризи” в Министерството на външните работи Бойко Христов препоръча на българските граждани да не предприемат пътуване до Иран, заради повишения брой на заразените с коронавирус в страната.

„В случай на неотложна необходимост от пътуване, препоръчваме на българските граждани да се регистрират в посолството ни в Техеран, за да имаме контакт с тях. Следва да се информират за затварянето на граници със съседни държави и да отчитат тази опасност, че могат да не успеят да се върнат предвид нарушаването на транспортните връзки”, заяви Христов.

Христов съобщи още, че българското семейство, което беше в хотел в Тенерифе вече е освободено и може да се завърне в България.

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%