ИТАЛИЯ ЗАМРАЗЯВА ЗА ДВА МЕСЕЦА СМЕТКИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ ЗА ТОК, ВОДА, ГАЗ, ДАНЪЦИТЕ, КАКТО И БАНКОВИТЕ ЗАЕМИ

Автор: 5 GmediA 09:34, 12 март 2020

Уважаеми съграждани и приятели! Ето какво е решило правителството на Италия във връзка с декрета на премиера от снощи! Прочетете го внимателно и се опитайте да разберете какво правят ръководителите на тая държава за да подпомогнат населението в случаи на национална криза!

Какво предвижда новият италиански правителствен декрет заради ситуацията с коронавируса, който трябва утре да влезе в сила след гласуване в парламента:

1. Сметките за ток, вода, газ, такса смет и телевизионна такса се замразяват за два месеца. След като кризата отмине, ще бъдат изплащани на части, като още не е решено за какъв период от време ще трябва да се изплатят.
2. Налага се мораториум върху изплащането на ипотечните заеми към банките от страна на домакинствата и на банковите заеми за малките фирми. Държавата им става гарант, за да не настъпва банкова криза заради неизплащането им.
3. Замразява се заплащането на данъци за два месеца (в края на март е срокът за плащането на местните данъци, така че се отнася предимно за тях).
4. Замразяване на плащането на осигуровките към осигурителните фондове. Ще се плащат след кризата, но още не се знае на какви вноски и в какъв срок.
5. Включване на всички работници от засегнатите сектори към Cassa integrazione - това е един държавен фонд, който позволява на техния НОИ (казва се INPS) да изплаща заплатите на хора, които поради затруднения на фирмите не ходят на работа. Разбира се, работещите работници ще си получават нормалните заплати от работодателите. Призивът е всички възможни дейности да се извършват от домовете.
6. Тъй като училищата и градините са затворени, родителите ще получат платен родителски отпуск, за да си ги гледат, а ако са принудени да ходят на работа поради естеството й, ще получават ваучери от 600 евро на месец за детегледачка.

Тези мерки ще струват на държавата 10 млрд евро допълнителен дефицит. ЕС вече декларира, че ще разхлаби изискванията си за дефицита. Сиреч, ония 3% ограничение заминаха много бързо в боклука.

Освен това в Италия вече действат:
Доставки по домовете на хранителни стоки за всички възрастни над 75 г. - поети са от хранителните вериги.
Всякакви спекулации с цените на маски и препарати са забранени, преследвани и наказвани. Финансовата полиция вече е в действие, има арести.

На фона на наглостта на нашето правителство с опита му да не заплаща болничните на хората в карантина, на запад начинът на мислене изглежда напълно различен.

Ситуацията е много тежка, но нямам съмнения, че Италия ще се справи. Освен че там мислят за работниците и затруднените фирми, имат и напълно безплатно здравеопазване (включително лекарствата). При съмнение за зараза, се обаждаш на тел. 1500 и идват у вас да ти вземат тампон. Абсолютно е забранено излизането. Тъй като обдишващите апарати не достигат, вече се препоръчва да поискаш да дойдат да те вземат само при влошаване на състоянието. Колко ли такива апарати имаме в България? Между другото, вие помните ли рекламирания у нас телефон за кризата? Лесен ли е, а? Не са ли нашите пълни идиоти?

Виола Цветкова, ФБ група “Българи в Италия”

Последни новини

Общо гласували: 38

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ПРЕДПРИЕТИТЕ ОТ МОН МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19 В УЧИЛИЩАТА?
Да, напълно
15 гласували / 39.47%
Дори ми се струват прекалени
15 гласували / 39.47%
Не, предпочитам дистанционно образование за децата си
7 гласували / 18.42%