ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: 5 МЛН. ЛВ. СМЕ ОСИГУРИЛИ НА ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ ЗА РЕСПИРАТОРНИ АПАРАТИ

Автор: 5 GmediA 13:22, 12 март 2020
Източник: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов провери производството на защитни маски в Габрово.

„Всички държави членки на ЕС имат договори с фирми производители. В един момент доставките спряха и това беше поставено на Европейския съвет. Събрахме водещи фирми и в рамките на 3 дни вече имаме 40 000 метра плат. Други фирми кроят по 2 000 облекла, голяма част от плата ще отиде при тях. Опитваме се максимално бързо да отговорим на нуждите на нашите лекари, сестри, санитари, социални работници, шофьори и т.н. Другите облекла са еднократни. Имахме респираторни уреди, но и там поръчките спряха. Добре, че болниците и новите линейки имат респиратори, така че се действа максимално бързо", каза Борисов, цитиран от Нова телевизия.

Заедно с Борисов в завода за предпазни облекла бяха здравният министър Кирил Ананиев и председателят на националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

5 млн. лева сме осигурили на ген. Мутафчийски за респираторни апарати, съобщи Борисов.

„В сряда деблокирахме 70 000 маски, а в момента те вече се разнасят. Голяма благодарност на габровските лекари, които първи усетиха какво е коронавирус и се справиха с достойнство. С дисциплина и мерки трябва да се справим. Аз, като възрастен човек, мога да кажа, че ме радва, че децата не са уязвими", каза той.

„Най-ценното е, че костюмът издържа тестовете за непропускливост и здравина. Направени са от мембрана, която не допуска прегряване. Облеклата трябва да са без шевове. Един костюм може да се носи 50 пъти”, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски. И показа един от въпросните костюми.

Премиерът беше помолед да коментара казаното от президента Радев минути по-рано в Плевен, но той категорично отказа с думите: Няма да коментира, не ме интересува.

Видео

Общо гласували: 83

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
35 гласували / 42.17%
През юни
25 гласували / 30.12%
В края на годината
14 гласували / 16.87%