ПРОБИВ! ИМА ЛЕЧЕНИЕ НА АЛЦХАЙМЕР! СПАЗВАЙТЕ ПЕТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ НЕЩА ЗА СПАСЯВАНЕ НА МОЗЪКА ОТ ДЕМЕНЦИИ! ГОВОРИ АКАД. ПРОФ. Д-Р ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ

Автор: 5Gmedia , 16:02, 14 март 2019

В света на всеки 3 секунди се появява нов случай на Алцхаймер. На всеки 3 секунди. В България засегнатите от различни видове деменции са около 200 000 в момента, а половината от тях са с болест на Алцхаймер. В близко бъдеще  ¼ от българите  ще бъдат засегнати от фаталните болести на мозъка.

Обгрижването на хора с деменция и на тези с най-тежката форма – болест на Алцхаймер, е особено трудно, дори драматично и е кошмар за близките на засегнатия. Започват поведенчески прояви, които са от цялата палитра – постоянно сядане, ставане, ходене напред-назад, крещене и дори агресия. Тези хора са напълно здрави физически, но пред очите ни буквално се срива интелектът им и при тях подходът на грижа е съвсем различен от грижата за онкоболен например. Но дори и лекарите у нас не са подготвени как да се държат с тях. А обществото съвсем не е подготвено и дори не е информирано. Все още в България това се счита за частен проблем, за нещо, за което е срамно и трудно да се говори, има стигма. Не са създадени дневни центрове, които да поемат частично грижата и да облекчат засегнатите семейства. Дневни центрове с адекватни грижи, каквито има във всяка нормална държава, която мисли за своите граждани  –  за да се спасят близките от страданието и ужаса. И да останат поне те  пълноценни в своята трудова заетост.

Едно от светилата на българската и европейската неврология, проф. д-р Лъчезар Трайков, академик на БАН, европейски консултант, ръководител на катедра Неврология в Медицинския университет, огласи изключително оптимистични новини – в две посоки, в предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич. Първо – вече има открита терапия, която да спре умирането на мозъчните клетки и второ – има експериментално установена и доказана профилактика за лечение при ранна фаза на Алцхаймер, която се прилага в пет прости стъпки, достъпни за всекиго.  Екипът на проф. Трайков от 7 години работи, заедно с европейски клиники и в началото на юни ще представи конкретна програма за лечение.

ЛЪЧЕЗАР ТРАЙКОВ:

„В последните години България  е напреднала изключително много с ранната диагноза, допреди 4-5- години като се каже пациент с Алцхаймер се разбира такъв, който е напълно неспособен да реагира адекватно на околната среда. Днес са заложени съвсем други критерии: така болестта има вече 2 фази. Фаза, в която интелектът е сравнително много леко увреден и тези хора дори са пълноценни на работното си място. И фазата на доста по-тежка форма, когато засегнатите са напълно зависими от околните.

Категорично трябва да се знае, че болестта Алцхаймер не е наследствена, каквито мнения се ширят. Болестта у нас е с аналогичен процент както в Европа, но по отношение на лечението и социалната подкрепа – не. У нас имаме отлична база на ниво диагностика, по всички евпорейски стандарти, има ПЕТ скенери на 3 места и изследванията с тях са поети от държавата, има клинична пътека за диагноза.

На опасността Алцхаймер първи реагираха американците, като най-прагматични, те усетиха, че се задава голям проблем – всички други специалности се борят да удължат живота на хората – справяме се много по-лесно с инфаркти, голям пробив в лечението на много онкологични заболявания , преодоляхме бичът от допреди няколко години – безсънието. Всичко това води до намаляване на смъртността и удължаване на пълноценния живот. И изведнъж се оказва, че половината от терена, който сме спечелили в последните 20 г. като дълголетие – хората ще го прекарат в деменция!

Екипът ми вече е подготвил съвсем лесни и достъпни тестове и е в напреднали преговори с общопрактикуващите лекари, които да прилагат тези тестове. Става дума за невро-психологичен тест за ранна диагностика, само с лист и молив - евтино, напълно достъпно и дава веднага реална картина на състоянието. Той е кратък и лесен, изпълнява се за 1 минута, пригоден за джипита и за невролози в поликлиниките.

Какви са симптомите, кога трябва да ни светне червената лампа, че нещо се случва с мозъка:

  • Забравянето си остава класически симптом, забравяне на скорошните събития, на събития от последните 5-6 дни, на събития от вчерашния ден, забравяне на важни срещи и задачи, но забравяне не поради претовареност или стрес
  • Особено ако забравянето не се случва за пръв път, а е системно
  • Неувереност в дейности, които сме вършили без абсолютно никакво съмнение и трудност
  • Усещане за тревожност и несигурност

Световният пробилв днес е, че се установи, че има „лош“ белтък, който е започнал да се отлага в клетките на мозъка и не позволява те да се хранят, от което клетките съответно умират. И за пръв път сега, след 18 месеца приложение, направено от международен екип лекари и учени, категорично се доказа, че ако тези клетки се подложат на лечение с МОНОКОНАЛНО АНТИТЯЛО , за пръв път, такъв резултат досега не е бил, това антитяло блокира „лошия“ белтък и той не може да вреди на клетката.

Това достижение на международния екип, още не е пуснато за лечение и продажба, но е изключителен пробив. За първи път се установява начин за атакуване на вече увреден мозък. То ще помогне на хората в най –началната фаза, при които унищожените неврони са в малък процент. При това лечение процесът спира и пациентите вече нямат едно петънце в мозъка! И има категорични доказателства за ефекта, а не е пореден „балон“ на голямата фармация.

Какво би помогнало на всеки от нас, като защита срещу деменциите и до тогава,  докато науката въведе подобна терапия? Само допреди пет-шест години дори не можеше да става дума за профилактика на алцхаймуровата болест, защото не беше изследван проблема в тази посока, и нямаше конкретни резултати, но сега, след задълбочени проучвания се знае какво помага. Първият опит е на финландската гериатрична организация. Финландия отдели средства, за да опази голяма част от населението си в умствено здраве и направи, съвместно с европейски водещи клиники, едногодишен опит с 2000 души, рискови за деменция или в най-ранна фаза на Алцхаймер. Тези 2000 души спазваха 365 дни пет прости правила и в края на експеримента се оказа, че нито един от тях вече няма нарушение на мозъчната дейност. Какви са те:

  1. Активна умствена дейност (мозъкът е от малкото органи, които не се износват от употреба). Трябва ДА СЕ ЧЕТАТ КНИГИ, ЧЕТЕНЕТО Е НАЙ-СИЛНИЯТ ЗАЩИТЕН ФАКТОР срещу деменции и Алцхаймер. ЧЕТЕНЕТО СПАСЯВА НАШИЯ МОЗЪК!
  2. Социални контакти
  3. Средиземноморска диета
  4. Пет разходки седмично по 1 час в парка
  5. Стриктен контрол на кръвно налягане, холестерол, диабет

Искам да подчертая, че трябва да се държим с уважение към хората с умствени заболявания, независимо на кой етап е сривът. Трябва да запазим тяхното достойнство. И най-важното: не бива хората да чакат да станат на 60 г. за да започнат да водят малко по-хигиеничен от умствена гледна точка режим."

 

Последни новини

Общо гласували: 16

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
16 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%