ФИФА ИСКА ДА СЪБЕРЕ ДВАТА ТРАНСФЕРНИ ПРОЗОРЕЦА

Автор: 5 GmediA 12:57, 25 март 2020

Президентът на ФИФА Джани Инфантино вярва, че глобалната криза, причинена от коронавируса, може да донесе промяна във футбола, който той не вярва да бъде подновен до началото на май. Инфантино разкри, че работи върху временни ощетявания на контрактите на играчи, за да бъде избегнат крайният срок 30 юни.

“Нека помислим за националния календар и относно временни промени относно правилника за статута на играчите и трансферите. Да защитим договорите и да адаптираме регистрационните периоди. Нуждаем се от строги мерки, но нямаме избор, всички трябва да направим жертви”. Във ФИФА започнаха да обсъждат детайлите около летния трансферен прозорец. Той може да бъде удължен до януари 2021 година и на практика да съвпадне със зимния, пише английският Дъ Телеграф. Предложението на ФИФА ще бъде обсъдено с представители на клубовете, като целта е да им се помогне да се възстановят след прекратяването на много турнири и първенства заради пандемията от коронавирус.

Идеята вече е срещнала одобрението на много от водещите клубове. Все пак заради кризата очакванията са през лятото да няма големи трансфери, тъй като клубовете едва ли ще разполагат с излишни средства заради икономическата криза, която вече настъпва заради заразата. В момента единственото първенство, което не е спряно, е беларуското. 

Световната футболна централа (ФИФА) има желание да предложи варианти за юридическа протекция на футболистите относно пандемията от коронавирус, сподели президентът на централата - Джани Инфантино.
Много отбори като Вердер Бремен, Борусия Мьонхенгладбах, Олимпик Лион и Хартс оповестиха, че ще намалят възнагражденията на състезателите си заради глобалната пандемия.
"Цифрите бяха твърде високи, харчиха се 100 милиона евро за играч. Но това ще се промени, няма да има повече такива трансфери. Проблемът е в това, че клубовете, подписали договора, никога няма да върнат парите. Хонорарите ще бъдат намалени", заяви Инфантино в интервю за "Марка".
ФИФА приветства решението на Международния олимпийски комитет за отлагане на олимпийските игри в Токио за 2021 година заради пандемията от коронавирус. В турнира по футбол на олимпийски игри отборите са съставени главно от играчи под 23 години и клубовете не са задължени да пускат футболистите да участват. Въпреки това ФИФА заяви, че ще работи с всички заинтересовани страни, за да реши проблемите с отлагането на олимпиадата.

Тагнато в: трансфери , ФИФА
Общо гласували: 68

Анкета

КОГА ОЧАКВАТЕ ДА ПРИКЛЮЧИ ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ?
През май
30 гласували / 44.12%
През юни
22 гласували / 32.35%
В края на годината
9 гласували / 13.24%