КАРАНТИНА ЗА ВСЕКИ, ПРИСТИГАЩ ОТ ЧУЖБИНА И ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ДО 12 АПРИЛ

Автор: 5 GmediA 08:52, 26 март 2020
Източник: Снимка БГНЕС

Във връзка с обявеното с Решение на Народното събрание от 13.03.2020 г. извънредно положение и препоръките на Националния оперативен щаб, здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на въведените противоепидемични мерки (със Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г., Заповед № РД 01-131/17.03.2020 г., Заповед № РД 01-139/19.03.2020 г. и Заповед № РД 01-144/22.03.2020 г.) до 12 април 2020 г., включително.

Допуска се в големите търговски центрове тип МОЛ да работят доставчиците на платежни услуги, при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, в т.ч. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Предложението за удължаване на срока на противоепидемичните мерки дойде тази сутрин от Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Друго предложение е да има карантина за абсолютно всеки един, пристигащ от чужбина, да отпадне поименното изброяване на страните, откъдето пристигат български граждани или чужденци, каза на редовния брифинг генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Към днешна дата заразените с COVID-19 у нас са 243. Последният случай е от София. Лицето не е настанено в болница.

В “Пирогов” има четирима интубирани пациенти в тежко състояние. Един от тях е в много тежко състояние. Възможно е да има лош изход от лечението, посочи Мутафчийски.

Началникът на щаба уточни, че заразените с коронавирус задължително трябва да носят защитни маски, но те не гарантират безопасност, ако се носят от здрави хора.

Проф. Мутафчийски коментира и първите заразени от Габрово и Плевен, като заяви, че те са в добро състояние, но все още не са изчистени от вируса.

Относно подготовката на общинските болници и разпределението на респираторите, началникът на щаба заяви, че има ясни разписания за това и трябва да се намерят приоритетите в този процес. Затова вчера е проведена срещата между Националния щаб и логистичния център.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно. Това е най-важното. Какво от това, ако не се изпълняват и сложим респиратори - ами голяма част от пациентите на респиратори умират, подчерта проф. Мутафчийски, цитиран от БНТ.

Началникът на щаба призова гражданите с остри респираторни заболявания задължително да се тестуват, тъй като има данни, че някои места тази заповед не се спазва.

Проф. Мутафчийски призна, че се очаква недостиг на медицински специалисти, но практиката при такива заразни заболявания ясно показва, че диференцирането при лекарите намалява, когато това се налага заради епидемия.

Болка в гърдите, много силен задух, посинели устни и упорита температура над 38 градуса са основните симптоми на заболяването, подчерта проф. д-р Мутафчийски.

 

Последни новини

Общо гласували: 25

Анкета

ЩЕ СЪОБРАЗИТЕ ЛИ ЛЯТНАТА СИ ПОЧИВКА С ИЗБОРИТЕ НА 11 ЮЛИ?
Да, задължително ще гласувам
22 гласували / 88%
Категорично не, вече имам планове?
2 гласували / 8%
Все още не знам
1 гласували / 4%