ЮЛИАН ВОЙНОВ: ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНАТ МАСОВИ ТЕСТОВЕ И ЗАДВИЖВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА

Автор: 5 GmediA 15:17, 29 март 2020
Източник: Колаж 5GmeadiA

В Италия започнаха размириците. За сега в България нещата остават под контрол, защото месецът не е свършил, сметките не са дошли и очакванията са, че положението ще се подобри след 13 април. Ако обаче не се въведат масови тестове и не се пуснат хората да се върнат на работа, нещата ще се развият по очакван сценарий!

Или трябва да почнат масови тестове, раздаване на “зелени” карти за свободно движение и задвижване на икономиката или въвеждане на военно положение, с танкове по улиците и брутални репресии. В правителството и щаба има ясни настроения за по-строги мерки, за затягане на контрола и за прекъсване на всякакъв икономически и социален живот. Но когато дойде гладът, или трябва да почнат с масовите арести и насилие, или просто трябва да хвърлят бялата кърпа и да захвърлят властта, както междудругото са го правили винаги в критична ситуация.

Продължаващото ляляне по медиите за влошаващо се положение, за предстоящи пикове и за по-строги мерки, защото хората, взимащи решения разбират само от това, в един момент ще премине границата на поносимост и нещата рязко ще излязат от контрол. И ако насилието на властта може да бъде упражнявано върху единични граждани, то един масов простест от стотици хора ще бъде спусъкът, който ще извади нещата извън контрол.

Всички държави, без изключение, които до момента са се справили с пандемията без сериозни икономически и социални загуби, са давали и дават приоритет на масови тестове и контрол на заболелите и съответните огнища. Ако това не се случи и тук в следващите една-две седмици, нищо добро не ни очаква. 

И е крайно време приоритет във вземането на решения да бъде даден на цивилни хора, чиято цел е да овладеят разпространението на болестта без продължаващо затягане на извънредното положение, а не за налагане на все по-твърд и абсурден контрол!

София, Юлиан Войнов, финансист

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%