ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕДЛАГА ПРОМЕНИ В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ ЗА СПРАВЯНЕ С КРИЗАТА

Автор: 5 GmediA 15:25, 29 март 2020
Източник: БГНЕС

Европейската комисия възнамерява да предложи промени в обсъждания проект за дългосрочен бюджет на Европейския съюз за 2021-2027 г. с цел ефективна борба с икономическите последици от коронавируса, пише РИА Новости. Това се казва в разпространеното изявление на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

„За да осигури възстановяване, Комисията ще предложи промени в проекта за дългосрочен бюджет, които ще позволят да се противодейства на последствията от кризата, свързана с коронавируса“, се казва в документа. ЕК подчерта, че Еврогрупата работи паралелно за подготовката на предложения за спешни мерки за подпомагане на евроикономиката в рамките на текущия дългосрочен бюджет, който изтича до 2020 г. “

В изявлението се посочва, че ЕК възнамерява по-специално да предложи „пакет от стимули, който ще обезпечи поддържането на сближаване в Съюза чрез солидарност и отговорност“.

“Успоредно с това Комисията работи по предложения по етапите на възстановяване … Като първа стъпка в момента работим върху максималната гъвкавост на съществуващите фондове, в частност на структурните. Това ще осигури незабавна подкрепа”, каза председателят на ЕК.

През февруари в Брюксел се проведе специална среща на върха на ЕС, посветена на новия дългосрочен бюджет на Съюза за седем години от 2021 до 2027 година. Проектобюджетът, предложен от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, не намери подкрепа сред европейските лидери и бе върнат на Европейската комисия за доработване. Досега лидерите на 27-те държави не могат да се договорят нито по параметрите на формиране на бюджета, нито по конкретни разходи. Според съобщения в медиите, редица финансово проспериращи страни в Западна Европа не подкрепят идеята за увеличаване на вноските за общоевропейския бюджет. В същото време страните от Източна Европа са против намаляването на помощта за най-бедните региони. 

 

Последни новини

Общо гласували: 8

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 50%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
3 гласували / 37.5%
Не, може да се заразя
1 гласували / 12.5%