ЛИТУРГИИТЕ ЗА ВЕЛИКДЕН - ПРЕД ХРАМОВЕТЕ, СВЕТОТО ПРИЧАСТИЕ - ОТ ЕДНА ЛЪЖИЧКА

Автор: 5 GmediA 15:43, 30 март 2020
Източник: БНТ

Великденските служби тази година ще се проведат пред храмовете, за да се ограничи разпространението на COVID-19.

Това решиха след обща среща духовниците от Светия синод, вицепремиерът Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Старозагорският митрополит Киприан обясни пред bTV, че най-тежката мярка ще е само за Великден (когато е и най-голямото струпване на хора), докато за Цветница и Второ възкресение миряните ще могат да влязат в храмовете, но при строги хигиенни изисквания.

 МВР ще следи за спазването на реда по време на службите Цветница, Великден и Второ възкресение.

Няма да е проблем всеки, който иска да влезе в храма и да запали свещ, ако спазва правилата за дистанция, подчерта Дончев.

За дезинфекцията на храмовете ще се грижат енориите, допълнителни ген. Мутафчийски. След срещата стана ясно още, че начинът на даване на светото причастие (от една лъжичка - бел.ред.) също остава непроменен, като свещениците ще го дават "само на тези православни християни, които са се изповядали при тях и ги познават лично". "От светото причастие никой не може да се зарази. Може да се зарази човек от човека, затова трябва да се спазва дистанция", каза митрополит Киприан.

Опелата ще се извършват на открито, при присъствието само на най-близките. Кръщенетата и венчавките ще се извършват с ограничен брой хора.

Църквата се ангажира да дезинфекцира периодично храмовете и да забърсва иконите, както и да задължи служителите си да носят маски и ръкавици.

Миряните, посещаващи храма, трябва да ползват предпазни маски, както и да спазват регламентираното разстояние.
Свещениците, които имат и най-малки признаци на здравословно неразположение да се въздържат от богослужения, за което да уведомят епархийския си митрополит.

Светият синод изразява благодарност и отправя молитви към всеподателя Бога за правителството, лекарите, медицинските сестри и работници, за всички останали обществени служители - полицаи, военни, служители в транспорта, магазинерите, всички които се излагат на риск, за да може ежедневният живот да се съхрани в рамките на възможното
В края на приема патриарх Неофит е изразил своята надежда, че с Божия помощ и с общи усилия кризата ще бъде бързо преодоляна, и съвсем скоро ще се завърнем към ежедневния си начин на живот в молитва към Бога, в храма и с духовна радост ще посрещнем Възкресение Христово.

 

Последни новини

Общо гласували: 49

Анкета

ЩЕ ОТИДЕТЕ ЛИ ДА ПАЗАРУВАТЕ В МОЛ?
Не, опасно е от заразяване с вируса
20 гласували / 40.82%
Да, няма страшно
19 гласували / 38.78%
Да, но с маска и ръкавици
10 гласували / 20.41%