ДЪРЖАВАТА СТРОИ ОКОЛО 100 БЕНЗИНОСТАНЦИИ ДО ПРОЛЕТТА, НО НЕ С ПАРИ ОТ ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ

Автор: 5 GmediA 18:13, 18 май 2020

Министерството на финансите предлага създаването на държавно предприятие "Държавна петролна компания" към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв за съхранение и обновяване на резервите на петролни енергийни продукти.

Със създаването на петролна компания, държавата ще даде достъп до данъчните складове на всички търговци на пазара. Държавната петролна компания ще получи от държавния резерв всички дейности и активи по отношение на нефт и нефтопродукти, така и запасите, които се формират в ангажимент по линия на европейското законодателство.

Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов след извънредно правителствено заседание, на което беше разгледан Проект на Решение за одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси.

Компанията ще получи и контрола от страна на частните обекти, доколко те изпълняват своите ангажименти, продължи финансовият министър

По думите на Горанов темата за бензиностанциите е вторична към този законопроект.

Той обясни, че искат да създадат допълнителна конкуренция и да са сигурни, че участвайки на този пазар, държавата може да покаже действителната цена, при минимални надценки, на която могат да бъдат продавани горивата на територията на България.

"Смятаме, че ако държавните бензиностанции ценообразуват разумно, ще предоставят цена, подобна на останалите, или по-добра. Ще се изградят обекти в големите населени места и на места, където липсва предлагане на качествени горива, а също и по магистралите и първокласните пътища" обясни министърът. До пролетта трябва да бъдат изградени около 100 обекта.

"Не считаме, че изграждането на бензиностанции ще става със средства от държавния бюджет, ще се търси собствено финансиране", каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него основен приоритет в момента е изграждането на данъчни складове, тъй като това ще даде възможност на всички субекти да работят в по-конкурентна среда и съответно да предоставят по-качествена услуга на крайния потребител.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 66.67%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
2 гласували / 33.33%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%