ПРЕМИЕРЪТ НА НОВА ЗЕЛАНДИЯ СЕ ЗАКЛЕ: НИКОГА НЯМА ДА ИЗРЕЧЕ ИМЕТО НА СТРЕЛЕЦА ОТ КРАЙСТЧЪРЧ

Автор: 5Gmedia , 10:04, 19 март 2019
Източник: АП

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн се закле никога да не произнесе името на стрелеца от джамията в Крайстчърч.

"Той търси много неща от своя акт на терор, но един е известен - ето защо никога няма да ме чуете да споменавам името му", каза Ардерн в емоционално обръщение пред парламента на страната, цитирана от Би Би Си.

Стрелбите от миналия петък в две джамии оставиха 50 трупа и десетки ранени. Сред са мюсюлмански мигранти, бежанци и жители от страни като  Пакистан, Бангладеш, Индия, Турция, Кувейт и Сомалия.

28-годишният австралиец Брентън Тарант е обвинен в убийство.

Новозеландският премиер е заяви: "Аз ви умолявам, споменавайте имената на тези, които са били убити, а не името на мъжа, който е отнел животите им. Той е терорист. Той е престъпник. Той е екстремист. Но той ще бъде безименен“.

Преди това Ардърн повтори обещанието си, че законите за притежание на оръжие в страната ще бъдат променени. Правителството веднага ще се захване с обсъждането на новата политика.

В същото време стана известно, че служителите на Фейсбук са премахнали за едно денонощие над 1,5 милиона записи на атентата в Крайстчърч. 80 на сто от тях са били премахнати още по време на ъплоадването, добави говорителка на компанията. Акаунтите на извършителя на нападението във Фейсбук и Инстаграм са блокирани, а служителите на компанията премахват и съобщенията на лицата, които изразяват подкрепа за действията му.

Въпреки това обаче ужасяващото видео се оказва незаличимо. То е записано и препубликувано от множество сайтове, на места с по-слаби ограничения и в най-тъмните кътчета на интернет, където е достъпно само със специален софтуер, пише в свой анализ WSJ.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%