ПОВЕЧЕ ОТ 1000 СА ЖЕРТВИТЕ НА ЦИКЛОНА, УДАРИЛ МОЗАМБИК (ВИДЕО)

Автор: 5Gmedia , 10:18, 19 март 2019

Повече от 1000 души са убити от циклона Идай, който връхлетя Мозамбик. Четири дни след бедствието  цели села са потопени под вода, а телата се носят по повърхността, съобщи президентът на страната, цитиран от АП.

Над 215 души са загинали в Мозамбик, включително повече от 80 в източния район на Зимбабве и повече от 50 в Малави, според официални данни. Стотици други са ранени или обявени за изчезнали, а близо 1000 домакинства бяха унищожени само в източната част на Зимбабве.

Спасителите съобщават, че придошлите реки са отнесли много хора. Стихията връхлетя Мозамбик с ветрове със скорост от 180 километра в час. След преминаването на Идай  90 процента от втория по големина град Бейра са разрушени. Циклонът предизвика много свлачища и наводнения.

"Това е истинско бедствие с големи размери", каза президентът Филипе Нюси.

Циклонът Идай може да се окаже най-смъртоносната буря, която е връхлитала бедната югоизточна африканска страна с 30 милиона души население.

Агенциите на ООН и Червеният кръст помогнаха със спешни хранителни запаси, лекарства и с хеликоптер за засегнатите страни. Службата за хуманитарна помощ на Обединените нации заяви, че правителството е издало предупреждения за наводнения и заяви, че през следващите 24 часа се предвиждат силни дъждове, включително в райони, които вече са силно засегнати от Идай.

Видео

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 3

Анкета

КАК ЩЕ ПОСРЕЩНЕТЕ ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ?
У дома със семейството
3 гласували / 100%
Ще пътувам в чужбина
0 гласували / 0%
На екскурзия в България
0 гласували / 0%