БОГАТСТВОТО НА АМЕРИКАНСКИТЕ МИЛИАРДЕРИ СЕ Е УВЕЛИЧИЛО С НАД 400 МЛРД. ДОЛАРА ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯТА

Автор: 5 GmediA 10:36, 24 май 2020

Милиардерите в САЩ са увеличили богатството си с 434 млрд. долара по време на двата месеца, през които в страната са прилагани ограничителни мерки заради пандемията от Covid-19, показва нов доклад.

Според доклада общата нетна стойност на американските милиардери е нараснала с 15% през разглеждания двумесечен период – от 2.948 трлн. долара до 3.382 трлн. Най-големите печалби са на върха на милиардерската пирамида. Петимата най-богати американци – Берзос, Зукърбърг, Бил Гейтс, Уорън Бъфет и Лари Елисън са забогатели с общо 76 млрд. долара.

Главните изпълнителни директори на Amazon и Facebook Джеф Безос и Марк Зукърбърг отчитат най-големи печалби – личните им състояния са се увеличили със съответно 34.6 млрд. долара и 25 млрд. долара, показват изчисленията на Програмата за неравенство към Института за политически изследвания и организацията „Американци за данъчна справедливост“. Докладът им използва данните на Forbes за промяната в състоянието на над 600 милиардера между 18 март и 19 май.

Акциите на Безос и Зукърбърг продължиха да нарастват, като Facebook и Amazon достигнаха нови върхове за всички времена в сряда.

В процентно изражение най-голямо увеличение на личното богатство отчита Илон Мъск. За двата разглеждани месеца неговата нетна стойност е скочила с 48% до 36 млрд. долара.

Последни новини

Общо гласували: 312

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ РАЗЧИСТВАНЕТО НА КРЪСТОВИЩАТА В СТРАНАТА ОТ ПАЛАТКИТЕ НА НЯКОИ ПРОТЕСТИРАЩИ?
Да
303 гласували / 97.12%
Не
9 гласували / 2.88%
Нямам отношение
0 гласували / 0%