ИМА СЛАБА ТЕНДЕНЦИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС

Автор: 5 GmediA 14:14, 24 май 2020
Източник: Министерски съвет

За изминалото денонощие у нас са доказани 19 нови случая на коронавирусна инфекция при изследвани 886 проби. Увеличението е с 0,8 процента за деня.

Общият брой на  регистрираните досега случаи  на Covid -19  са 2427.

Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб за Covid-19. Той отбеляза, че няма регистрирани случаи сред здравните работници за вчерашния ден, предаде БНР.

Активни области по отношение на коронавирусната инфекция в момента са 6.

Оздравелите през изминалото денонощие са 32-ма, с което излекуваните лица вече са 840.

Има 4 смъртни случая на пациенти с коронавирусна инфекция.

Разпределение на новите случаи

От новорегистрираните 19 инфектирани с Covid-19 у нас 11 са приети в болница

В област Благоевград новите случаи са 3, в област Велико Търново – 1, в област Пазарджик (във връзка с клъстера в промишленото предприятие „Костал“) има 5 случая, в област Сливен  - 2, в Ямбол – 4, и в София – в града и областта има 4 нови случая.

В област Видин няма нови случаи.

От новите случаи в столицата има двама пациенти, настанени за болнично лечение  - в „Александровска“ болница, и двама на домашно лечение.

Сред новозаразените има 7 жени и 12 мъже.

Разпределение на оздравелите

Сред оздравелите за изминалия ден има 14 амбулаторни пациенти в София, 5 са изписани от „Пирогов“,  4 във Видин, в Сливен – 3, в Пловдив  - 2, в Бургас и Пазарджик- по един. Тодор Кантарджиев отбеляза, че общият брой на оздравелите за 23 май е 32-ма.

През изминалото денонощие има 4 починали пациенти, при които е доказан Covid-19

В „Пирогов“ е починал 76-годишен мъж,  във Военномедицинска академия - мъж на 73 години, в Ямбол  - пациентът, който е загубил живота си е на 31 години, мъж със затлъстяване, но то не е причината за леталния изход от инфекцията, отбеляза Тодор Кантарджиев. В Ямбол е починала жена на 76 години, тя е страдала от сърдечна недостатъчност.

По отношение на анализа на данните Кантарджиев коментира:

Ефективното репродуктивно число  - това беше показател един болен колко души заразява. За  последната седмица остава около 1 – казах, че ако започне да намалява, това значи, че епидемията гасне в нашата страна. засега продължава да е около 1.

Времето на удвояването на случаите, което е много важен показател, е на 35 дни и продължава да расте  - това значи, че забавяме увеличаването на броя на случаите.

14-дневни кумулативни данни, даващи кумулативната  заболяемост  -  знаете април месец беше 6, миналата седмица казах, че беше 7,8, а сега е 7,1.  Това какво показва - на 100 хиляди население в момента имаме 14-дневна кумулативна заболяемост 7,1 - значи спаднал е с 0,7.

Това какво значи  - има слаба тенденция за намаляване на броя на новите случаи, но това не значи да се събираме по много хора, да не носим маска на закрито и да не продължаваме мерките за дезинфекция, поне с които свикнахме“, обясни проф. Кантарджиев.

 

Последни новини

Общо гласували: 9

Анкета

НУЖНО ЛИ Е ВРЪЩАНЕТО НА ПО-СТРОГИТЕ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА?
Не, опасността от заразата е преувеличена
7 гласували / 77.78%
Да, незабавно
2 гласували / 22.22%
Само в някаква степен
0 гласували / 0%