ТРЯБВА ДА МОЖЕШ ДА СИ ИЗЛЕЗЕШ, КОГАТО ФИЛМЪТ Е ЛОШ - ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК

Автор: 5Gmedia , 11:30, 27 март 2019

В разкара на политическите трусове, журналистката Соня Колтуклиева напомня откъс от книгата "Срещи на улицата" на украинския поет, писател и сатирик Михаил Жванецки

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА - фейсбук

“Животът е кратък. И трябва да можеш. Трябва да можеш да си излезеш, когато филмът е лош. Да захвърлиш лошата книга. Да си тръгнеш от лошия човек.
Те са много - нещата, които не можеш да захвърлиш. Дори от посредствеността да си тръгнеш. Много са. Времето е по-скъпо.
По-добре да се наспиш. По-добре да хапнеш.
По-добре да погледаш огън, дете, жена, вода.

Музиката стана враг на човека.
Музиката се натрапва, пъха се в ушите. През стените. През тавана. През пода. Вдишваш музиката и ударите на синтезаторите. Ниските удрят в гърдите, високите вибрират в пломбите.

Представлението не е толкова нагло, но от него също не можеш да си тръгнеш. Шъткат ти. Възмущават се. Спъват те. Харесва им.
Компютърът е прилепчив, свети като привидение, призовава като търговка на пазара. Ровиш, търсиш, търсиш. Е, намираш нещо, опитваш се да го приспособиш, изхвърляш, отново ровиш, намериш нещо, въртиш го в главата си, въртиш-въртиш и го изхвърлиш. Общи мисли. Общи приказки.

Не! Животът е кратък.

И само книгата е деликатна. Взимаш я от етажерката. Прелистваш. Оставяш. В нея няма наглост. Тя не прониква в тебе. Стои си на етажерката, мълчи, чака кога ще я вземат две топли ръце. И тя ще се отвори. Ако беше така и с хората. Много сме. Не можеш всички да прелистиш. Дори един не можеш. Дори своя човек не можеш. Себе си дори.

Животът е кратък. Нещо ще се отвори само. За нещо ще установиш правило. За останалото няма време. Законът е един: тръгваш си. Захвърляш. Бягаш. Затваряш или не отваряш! За да не му дадеш мига, предназначен за друг.”

Михаил Жванецки - "ЖИВОТЪТ Е КРАТЪК", "Срещи на улицата", философски есета

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

БИХТЕ ЛИ ПОСЕТИЛИ РЕСТОРАНТ ИЛИ БАР НА ЗАКРИТО?
Да, мисля че няма от какво да се притеснявам
4 гласували / 66.67%
По-скоро не, няма да се чувствам комфортно
2 гласували / 33.33%
Не, може да се заразя
0 гласували / 0%