БАЙДЪН ПОЕМА УПРАВЛЕНИЕТО НА САЩ НА СКРОМНА ЦЕРЕМОНИЯ ДНЕС

Автор: 5 GmediA 09:15, 20 януари 2021
Източник: Ройтерс

Демократът Джо Байдън ще положи клетва като 46-и президент на Съединените щати в сряда, поемайки кормилото на държава, обсебена от дълбоки политически разделения и разбита от бушуващата коронавирусна пандемия, посочва Ройтерс.

78-годишният Байдън ще стане най-старият президент в историята на САЩ на скромна церемония във Вашингтон.  

Събитието по предаването на властта ще премине под надслов "Обединена Америка". Церемонията ще е доста по различна заради пандемията и ограниченията, които тя налага. Второ - заради безпрецедентните мерки за сигурност, каза пред БНТ Н.Пр. Тихомир Стойчев - извънреден и пълномощен посланик на България в Съединените щати.

Само с малък брой присъстващи, демократът ще положи клетва пред върховния съдия на САЩ Джон Робъртс малко след 12.00 часа /местно време/, поставяйки ръката си върху наследствена Библия, която е в семейство Байдън повече от век.

Неговият партньор Камала Харис, дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия, ще стане първият чернокож, първата жена и първият азиатски американец, който ще служи като вицепрезидент.

Очаква се в речта си Байдън, който се е зарекъл да „възстанови душата на Америка“, да призове за американско единство по време на криза.

В разрез политическа традиция, която датира от век и половина, Доналд Тръмп планира да напусне Белия дом преди встъпването в длъжност на новия президент, отказвайки да се срещне с неговия наследник и да утвърди мирното предаване на властта, допълва „Ройтерс“.

Последни новини

Общо гласували: 6

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
5 гласували / 83.33%
Да
1 гласували / 16.67%
Все още не, но ще се ваксинирам
0 гласували / 0%