ПРОФЕСОР БАЛТОВ ЩЕ СЪДИ „ПИРОГОВ“, НЯМА СВОЙ ПЪТ В ПОЛИТИКАТА

Автор: 5 GmediA 18:24, 28 септември 2021
Източник: БНТ

Бях уволнен и като директор, и като редови лекар ортопед. Това каза проф. Асен Балтов в ефира на bTV и разказа: В онзи ден аз имах операция, влязох в операционната и по-късно, когато се качих в моя кабинет, получих бланка с 6 въпроса, след това бях извикан от директорския кабинет и проф. д-р Иван Поромански ми казаха: Асене, ние не може да работим заедно и бях уволнен.

Преди два дни изпълняващият длъжността директор на "Пирогов" в момента проф. д-р Иван Поромански заяви, че Балтов е уволнен заради нарушаване на етични кодекс и поясни, че уволнението му не е политическо и призова да се покаже цялата заповед от 3 страници.

"Тази седмица ще бъде внесен съдебен иск срещу УМБАЛСМ "Пирогов", тъй като основанията за освобождаването ми не са легитимни", каза проф. Балтов, който първо беше отстранен от директорския пост от служебния министър д-р Стойчо Кацаров, а след това беше и дисциплинарно уволнен като лекар от новия директор проф. д-р Иван Поромански.

"И трите посочени основания за освобождаването ми на 13 септември бяха за дейността ми като изпълнителен директор на болницата. За да те уволнят като обикновен лекар, трябва да имаш сериозни нарушения на Кодекса на труда. За мен уволнението е абсолютно политическо, няма дори лични отношения, преди това с проф. Поромански работихме много добре", коментира травматологът.

Той разказа какво се е случило на 13 септември, когато е бил окончателно уволнен от спешната болница: "Нормален работен ден. Направих двете операции, които имах като ангажимент, и се качих в кабинета си. Дойдоха трима души от болницата и ми връчиха лист с 6 въпроса, на които трябваше да отговоря за час. По-късно бях извикан при директора, който каза, че повече не може да работи с мен".

По думите му той не се е самоназначил за шеф на операционен блок, както пише в мотивите за уволнението му, това е направено от неговия заместник през 2018 г. чрез допълнително споразумение. Било обичайна практика, защото така се запазвал щат за изпълняващия длъжността директор на болницата. Според Балтов такъв договор има и проф. Поромански, с което се запазва щатът му като шеф на Клиниката по гнойно-септична хирургия.

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 13

Анкета

КАКВО ИСКАТЕ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ ИЗБОРИ?
Редовен кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС
13 гласували / 100%
Редовен кабинет с мандат на ПП
0 гласували / 0%
Правителство на всяка цена
0 гласували / 0%