КРИСТИЯН ШКВАРЕК: 2022 ГОДИНА - ЖИВЕЕМ ОТНОВО В ОНЕЗИ РЕДКИ "ПРОЗОРЦИ" НА ИСТОРИЯТА, В КОИТО ТЯ СЕ ИЗЛИВА 

Автор: 5 GmediA 09:49, 14 септември 2022
2022-ра година:
Седя си и наблюдавам на кадри и карти движението на войски в Украйна. Напълно реални, пълномащабни офанзиви и контраофанзиви в Европа, за каквито преди само бях чел, докато си пишех дисертацията.
Отварям ютюб и гледам как в Англия погребват кралица и обявяват крал. Звучат тромпети, лордове изнасят речи, а всички депутати церемониално повтарят един по един клетва, с която се кълнат във вярност на Краля и наследниците му. Отново неща, които само бях чел в книги и гледал във филми.
Пускам новините и слушам за поредната вълна от млади мъже от Близкия Изток, които напират към Европа и за това как са пробили границата някъде и нахлуват с хиляди. Новини, които са достигали до Карл Мартел и Тервел преди повече от хилядолетие.
Какво искам да кажа?
Това, че в целия ми 31-годишен живот Историята с голямо "И" не е била по-жива от сега, от този момент. Такива фундаментални, исторически събития се случваха в Европа последно през 1989-та, две години преди да се родя.
Не го казвам нито с оптимизъм, нито с песимизъм. Не давам оценка. Просто отбелязвам, че живеем отново в онези редки "прозорци" на историята, в които тя се излива. Вера Мутафчиева описва това явление като "буря". "Смутните времена", според нея, периодично просто връхлитат и завъртат всичко покрай себе си - човешките страсти, внимание, дерзания, политика, икономика...цялата ваимносвързана система. И после също толкова внезапно отминават. 
Владимир Ленин казва следното: "Има десетилетия, в които нищо не се случва; и има седмици, в които се случват десетилетия."
Имам усещането, че сме навлезли точно в такъв период на седмици, месеци или няколко години, в които "ще се случат десетилетия", преди историята да се забави и отново да заживеем в подредения, изпразнен от съдържание, пластмасов, постмодерен ред.
 
Коментар на Кристиян Шкварек във Фейсбук
Тагнато в: история

Последни новини

Най - популярни

Общо гласували: 815

Анкета

ЗА КОЯ ПАРТИЯ/КОАЛИЦИЯ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ НА ВОТА НА 2 ОКТОМВРИ?
ГЕРБ-СДС
408 гласували / 50.06%
Възраждане
235 гласували / 28.83%
Има такъв народ
53 гласували / 6.5%