КАК ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ СТИГНА ОТ НДСВ ДО ДПС, ПАРЛАМЕНТА И ДАНС

Автор: 5 GmediA 16:24, 14 юни 2019

Преди 6 години един млад мъж на 32 бе избран за шеф на ДАНС и това даде старт на най-продължителните протести в историята на България, но кой е той?

Роден е на 27 юли 1980 г. През 2001 г. Делян Пеевски става член на НДСВ, тогавашният министър на транспорта Пламен Петров го назначава за парламентарен секретар и му възлага да оглави борда на „Пристанище Варна“ ЕАД – най-голямото пристанище в България, тогава Пеевски е само на 21 години, пост от който по-късно е освободен поради липса на образователен ценз.

Според германския разследващ журналист Юрген Рот тогава пристанището се владее от свързваната с организирана престъпност групировка ТИМ. През това време той е студент по право в Югозападния университет „Неофит Рилски“.

При правителството на Симеон Сакскобургготски майката на Пеевски, Ирена Кръстева, е шеф на Българския спортен тотализатор. От май 2005 г. Пеевски е следовател в стопански отдел на Столичната следствена служба, макар че според закона за тази длъжност се изисква двегодишен стаж.

Пет месеца по-късно е назначен за заместник-министър на държавната политика при бедствия и аварии в правителството на Сергей Станишев. Там той наблюдава Държавния резерв. Става и член на междуведомствената комисия, която издава лицензите за търговия с оръжие.

През 2007 г. срещу Делян Пеевски има повдигнато обвинение за изнудване. Изпълнителният директор на „Булгартабак“ Христо Лачев се оплаква, че Пеевски поискал на близки до него фирми да бъде осигурена работа с тютюневата компания. По обвинението е образувано дело за използване на служебно положение за набавяне на противозаконна облага. Това води до уволнението на Делян Пеевски. Прокуратурата преустановява разследването срещу него „поради липса на доказателства“, а Висшият съдебен съвет го възстановява и като следовател, тъй като законът пази местата в съдебната власт на депутати, министри, зам.-министри, кметове и общински съветници.

Две седмици по-късно Пеевски е възстановен на поста зам.-министър на бедствията и авариите. Пеевски е народен представител от гражданската квота на ДПС. Той е депутат от 14 юли 2009 г. насам. От 29 юли 2009 г. е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, а от 20 януари 2010 г. член на Комисията по правни въпроси.

По предложение на министър-председателя Пламен Орешарски на 14 юни 2013 г. с гласовете на 116 народни представители Делян Пеевски е избран за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС). Под натиска на последвалите протести срещу това назначение и изразено недоверие от представители на евро-атлантически партньори Народното събрание единодушно отменя това свое решение на 19 юни същата година.

Случаят става известен в цяла Европа. Следват няколко месеца на неяснота дали при това положение Пеевски все още е депутат или не. През месец декември 2013 г. Конституционният съд със 7 на 5 гласа решава, че Делян Пеевски все пак остава депутат. Избран е за евродепутат от листата на ДПС на изборите за Европейски парламент през май 2014 г., но се отказва от мястото си.

На извънредните парламентарни избори проведени на 26 март 2017 г. Делян Пеевски отново е избран за народен представител от ДПС, но отива в Парламента само веднъж до Евроизборите през май 2019 г., когато пак е избран за евродепутат и отново се отказва от мястото си. Това пак предизвиква много спорове относно легитимността на решението на ЦИК да го заличи от списъка на кандидати, след като вече изборите са проведени и резултатите са ясни. На снимката - младият Пеевски в компанията на убития през 2003 г. шеф на групировката Мултигруп Илия Павлов.

 

На снимката - младият Пеевски в компанията на убития през 2003 г. шеф на групировката Мултигруп Илия Павлов.

Автор на статията: Георги Пламенов-Илиев

Тагнато в: Делян Пеевски

Последни новини

Общо гласували: 10

Анкета

ВАКСИНИРАХТЕ ЛИ СЕ СРЕЩУ COVID-19?
Не и няма да го направя
7 гласували / 70%
Да
2 гласували / 20%
Все още не, но ще се ваксинирам
1 гласували / 10%