ИЗРАЕЛ: ИМА ПЛЕНЕНИ БЪЛГАРИ НА БОРДА НА ОТВЛЕЧЕН ТАНКЕР В ЧЕРВЕНО МОРЕ

Автор: 5 GmediA 17:32, 19 ноември 2023
Източник: Архив

Канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху обяви, че йеменските бунтовници хуси са пленили в Червено море танкер. На борда на плавателния съд има българи, съобщи вестник "Times of Israel". Първоначално се появи информация, че танкерът е израелски, но по-късно стана ясно, че той плава под британски флаг.

Израелската армия заяви, че корабът, заловен от хусите близо до Йемен, не е израелски и сред екипажа му няма израелци. „Завземането на товарен кораб от хусите близо до Йемен в южната част на Червено море е много сериозен инцидент с глобални последици. Това е кораб, който напусна Турция и се насочи към Индия с екипаж от цивилни от различни националности, без израелци. Това не е израелски кораб“, съобщи армията в канала си в Telegram.

Военният представител на въоръжените сили на Хусите Яхя Сария чрез контролирания от тях телевизионен канал Al-Masirah обеща да направи изявление по този въпрос в близко бъдеще. По-рано в неделя хусите предупредиха, че ще атакуват всички кораби в йеменските териториални води, ако плават под израелски флаг или са собственост на израелски компании или физически лица, в отговор на израелските военни действия в палестинската Ивица Газа. По-рано хусите нанесоха няколко ракетни удара срещу град Ейлат в Южен Израел.

Тагнато в: отвлечен кораб

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%