ПРОГНОЗАТА СЕ СБЪДНА: СПЕЦИАЛНИЯТ ПРОКУРОР ПО ДЕЛОТО СРЕЩУ ТРЪМП ПОДАДЕ ОСТАВКА ЗАРАДИ ИНТИМНА АФЕРА С НАЗНАЧИЛИЯ ГО ОКРЪЖЕН ПРОКУРОР

Автор: 5 GmediA 10:48, 16 март 2024
Източник: БГНЕС архив

Специалният прокурор по делото за намеса на бившия президент Доналд Тръмп в президентските избори през 2020 г. в щата Джорджия Нейтън Уейд подаде оставка с мотива, че не може да продължи да работи заедно с окръжния прокурор Фани Уилис, с която е имал любовна връзка, съобщиха агенциите, като се позоваха на американски медии.

Припомняме, че 5GMedia първа у нас съобщи за очакваната оставка в интервю на Соня Колтуклиева с Йонко Мермерски за актуалните събития около предизборната борба в САЩ.

Уейд е изпратил официално писмо до Уилис, в което посочва, че постъпва "в интерес на демокрацията, от преданост към американския народ и в името на това работата" по делото срещу Тръмп да може да продължи час по-скоро. Уилис, която е имала любовни взаимоотношения с Уейд, е приела оставката и похвали "професионализма и личните му качества" като специален прокурор.
Преди това съдия Скот Макафи реши да не отстранява Уилис от делото, но прие за неуместни взаимоотношенията ѝ с Уейд и постанови, че единият от тях трябва да си направи самоотвод. Ен Би Си отбелязва, че ако това е била Уилис, работата по делото е можело да бъде прекратена за неопределено време.
През януари един от обвиняемите по делото - Майкъл Роман - поиска Уилис да бъде отстранена заради връзката си с Уейд.
Преди това адвокатите на Тръмп поискаха от съда в окръг Фултън да прекрати делото за намеса на бившия президент в изборите през 2020 г. на основание, че като бивш държавен глава той се ползва с имунитет срещу съдебно преследване. Срещу милиардера републиканец беше внесен обвинителен акт от 11 точки, включително за фалшифициране и опит за склоняване на длъжностно лице да престъпи клетвата си с цел да бъде обърнат резултатът от гласуването на президентските избори в щата през 2020 г.
"Любовникът на Фани Уилис си тръгва позорно", коментира Тръмп в социалните мрежи решението на Уейд да се оттегли и отново заяви, че цялото дело цели да навреди на кампанията му за преизбиране като президент през ноември. Бившият президент отрича да е извършил каквито и да било закононарушения.
Адвокатите на Тръмп заявиха, че уважават решението на съда, но добавиха, че съдията не е "отдал дължимата важност на неправомерното прокуроско поведение на Уейд и Уилис".
Възможно е юристите на бившия президент да обжалват решението, но те уточниха, че за тази цел ще им е нужно "разрешение от съдията".

Последни новини

Общо гласували: 14

Анкета

КЪДЕ ЩЕ ПОЧИВАТЕ ТОВА ЛЯТО?
Нямам финансова възможност за почивка
7 гласували / 50%
На планина
4 гласували / 28.57%
На българското Черноморие
3 гласували / 21.43%