ОТ ДНЕС НОВИ АМЕРИКАНСКИ МИТА ВЪРХУ КИТАЙСКИТЕ СТОКИ

Автор: 5 GmediA 15:34, 1 септември 2019
Източник: БГНЕС

От 1 септември американското правителство започва да събира мита от 15% върху китайски внос, предаде ДПА. Специалистите очакват митата да засегнат стоки на стойност 150 милиарда долара. Те показват рязката ескалация на бушуващата търговска война между двете най-големи икономики в света, отбелязва Би Би Си.

Като ответна реакция Пекин въведе мита върху американския суров петрол, като за първи път се налагат мита върху гориво.

Ако Тръмп изпълни плановете си напълно, това ще означава, че почти целият китайски внос - на стойност около 550 млрд. долара - ще бъде обект на наказателни мита. Това, което първоначално беше спор във връзка с нелоялните търговски практики на Китай, все повече се превръща в геополитическа борба за надмощие.

Досега Вашингтон е наложил мита върху китайски стоки на стойност около 250 милиарда долара, за да окаже натиск върху Пекин и Китай да промени политиката си по отношение на интелектуалната собственост, субсидиите за индустрията, достъпа до пазари и трансфера на технологии към китайски фирми. През май американското правителство включи технологичния гигант Huawei в черен списък. Пекин твърдо отрича да прилага нелоялни търговски практики и в отговор на ложи мита върху американски стоки на стойност 110 милиарда долара.

Всичко това се отразява зле на бизнеса, за който е все по-трудно да лавира в несигурната среда, създадена от продължителната търговска война. Вследствие на търговската война Китай обезцени валутата си до рекордни стойност. Юанът се срина с 4% за месец – от началото на август, когато американският лидер обяви новата серия от мита, до петък вечерта.

Последни новини

Общо гласували: 39

Анкета

ПОДКРЕПЯТЕ ЛИ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ, КОЙТО ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР?
Не
20 гласували / 51.28%
Да
19 гласували / 48.72%
Не ме интересува
0 гласували / 0%